woensdag 20 juni 2012

groot!


Zij zal in Mali blijven. Hoewel ze bijna een maand geleden drie werd, is ze toch nog te jong om zonder begeleiding te vliegen. Haar moet je dat niet wijsmaken want het adjectief dat ze zelf het liefst voor haar naam zet is "groooote Sira"!

N'Yélé en Samba vertrekken wel, zonder begeleiding, op vakantie naar oma en opa. Van beide kanten wordt danig afgeteld.

Ik blijf thuis en hoop binnen dit en een maand een beslissing genomen te hebben. Er zijn drie opties, die komen nog aan bod.

dinsdag 12 juni 2012

dobberen



Ik verlaat Mali, ik blijf, waar ga ik heen, ik verhuis naar Conakry, ik blijf in Bamako één of enkele jaren en onderzoek van hier uit de mogelijkheden, nee ik ga toch of misschien beter dat ik blijf.
Een extract uit de hersenspinsels die mijn hoofd doen dol draaien en soms ook weer niet.
Een dobberend bootje meert op een geven moment aan. Ik voel dat vertrouwen.


Ik zou mogelijk volgend schooljaar een voltijdse baan kunnen krijgen als leerkracht Engels op de Franse school. Op basis van een lokaal contract betekent dat aan een karig loon, maar misschien gecombineerd met de gastenkamers lukt het. Ik heb vooralsnog geen zin in die baan maar misschien als de nood hoog is, wordt deze verteerbaar.

Gisteren had ik voor enkele uurtjes een andere job gevonden. Ik begeleidde een Noorse journalist bij zijn bezoeken aan IDP’s (Internally Displaced Persons). Malinese vluchtelingen dus, uit het noorden naar Bamako. Hij werkt voor een organisatie verbonden aan de Noorse kerk, het ging om christenen. Want ja, een klein percentage van de Malinese bevolking is christen (is het 3 of 5%?) en naast vele moslims verlieten nagenoeg alle christenen de noordelijke steden van zodra de islamisten er arriveerden en de sharia installeerden. Deze christenen pleiten uiteraard voor een lekenstaat en godsdienstvrijheid. Hun verstand zegt dat ze het goed hebben in Bamako maar hun hart verlangt naar een spoedige terugkeer huiswaarts.

En wat is het laatste nieuws van dat thuisfront. Inderdaad, dat die sharia in Kidal, Gao, Timboektoe … in alle ernst wordt toegepast: vrouwen moeten gesluierd, mannen mogen niet roken, naar muziek luisteren is verboden, alleen recitaties van koranverzen zijn toegelaten … Maar wat meer is, de rebellen zoeken er wortel in de grond te schieten. Lokale meisjes zouden gedwongen worden rebellen te huwen, opleidingskampen worden opgericht. Wanneer men aan rekruten met een hongerige familie eten en middelen belooft, wordt weigeren bijna een immorele optie. Djihadisten uit Afghanistan en Pakistan bieden er versterking. Katar zendt vliegtuigen naar de luchthaven in Kidal met god weet wat erin zit en dat is letterlijk te interpreteren. Ik las voordien al dat het kloppend hart van Al Quaida zich volledig verplaatst naar de Sahel. We kunnen niet meer praten over een nationaal probleem! Namen die je nu ook leest in de artikelen zijn naast de CEDEAO, nu ook de Afrikaanse Unie en de VN-veiligheidsraad. Als onderhandelingen niet werken, wordt een aanval voorbereid, maar wie beheerst de woestijn zoals zij?
Hier in Bamako lijkt maar niets te gebeuren dat echt kan zorgen voor vertrouwen in de transitie-regering, in een gedegen aanpak van deze mastodonte problemen.
Ik dobber verder, op de oceaan weliswaar, of misschien ernaartoe...