vrijdag 30 januari 2009

mali

Er verblijft een nijlpaard voor onze deur. Het is nu al de derde avond dat zij (dat denken we) zo tussen 9 en 10 's avonds het water uitkomt en voor onze deur haar avondmaal verorbert. Ik had er graag een foto van genomen en heb het gisteren ook geprobeerd, maar te donker.

De eerste avond was het een grote sensatie: 'mali, mali, mali!!' Mali betekent nijlpaard in het Bambara. Tientallen mensen en motorrijders kwamen de weg af tot aan de rivier om het kolossale beest te bekijken. Niet van te dicht want men is beter op zijn hoede in zijn nabijheid.

Het nijlpaard heeft een enorme symbolische betekenis, niet alleen draagt het land zjin naam, het is ook een geluksbrenger dus er werd onmiddellijk een goed teken in gezien dat werd toegepast op ieders eigen situatie. Van werd helemaal gek, het nijlpaard was de voorspeller van grootsheid en geluk voor ons aankomend kindje. Momenteel logeert er een zieke vriend bij ons, een Malinese man met zijn Europese vrouw en ook bij hen werd het geïnterpreteerd als een positieve gebeurtenis, op naar een langzaam herstel.

2 opmerkingen:

M. zei

WAUW. Ik kom kijken. Kan trouwens goeie tekens gebruiken!

afra zei

Ok, we vragen of hij nog een weekje blijft.